Skip to content

Revizie centrala termica – Cand se face revizia, ce presupune si cine te poate ajuta cu ea

Incalzirea spatiilor rezidentiale si comerciale poate fi obtinuta cu ajutorul mai multor echipamente specializate. In ultimii ani, cea mai populara varianta este cea a centralelor termice. Acestea sunt echipamente care pot sa functioneze pe mai multe tipuri de combustibil si care garanteaza o incalzire uniforma a spatiilor, in conditii de siguranta.

Fiind echipamente care folosesc gaz, curent electric sau apa, centralele termice presupun o atentie sporita atunci cand sunt montate, dar si pe parcursul utilizarii. Astfel, exista servicii speciale de proiectare si executie, precum si de puneri in functiune pentru centrale. Ulterior montajului, posesorii unei centrale trebuie sa ia in calcul si intretienrea anuala.

O revizie anuala ajuta posesorii de centrala sa identifice din timp eventualele probleme minore ale centralelor si sa le remedieze inainte ca acestea sa se transforme in defectiuni grave. In acest articol, poti afla cele mai importante informatii despre rolul pe care il are procesul de intretinere anuala a centralei, la cine trebuie sa apelezi si ce costuri si acte sunt necesare.

Revizie centrala termica. Cand se face revizia, ce presupune si cine te poate ajuta cu ea

Cuprins

Revizie centrala termica - De ce este importanta revizia centralei?

Centrala termica este considerata a fi nucleul sistemului de incalzire al locuintelor si cladirilor moderne. Poate mai mult decat alte echipamente, centralele termice necesita o atentie deosebita in unele momente, pentru a putea sa functioneze in mod eficient si pentru a putea fi evitata aparitia defectiunilor majore. Inca din faza de instalare si montaj a centralei termice, utilizatorul trebuie sa gestioneze in mod inteligent echipamentul.

Dupa ce s-a finalizat cu succes instalarea centralei si aceasta a fost pusa in functiune, urmatoarea preocupare este intretinerea corecta a echipamentului, iar o revizie a centralei termice este esentiala, in vederea identificarii problemelor in faza lor incipienta. In continuare, poti sa descoperi care sunt cele mai multe defectiuni majore care pot fi evitate prin intermediul verificarii tehnice periodice a centralei termice si al reviziei echipamentului.

Revizie centrala termica de ce este importanta revizia centralei

Ce verificari se fac la centrala termica - defectiunile care pot fi evitate

Centrala termica este expusa foarte multor solicitari in timpul functionarii. In cazul in care ea nu este monitorizata indeaproape si verificata periodic, pot aparea defectiuni majore, la nivel de:

  • arzator – eficienta arzatorului poate sa fie afectata in timp de depunerile de funingine si alte reziduuri care se acumuleaza. In timpul reviziei, arzatorul va fi verificat si curatat, daca este cazul. In cazul in care nu este curatat, arzatorul poate deveni ineficient, ceea ce va conduce la pierderi de energie.
  • sistemele de siguranta – acestea sunt supuse unor teste deosebit de amanuntite in timpul reviziei. Valvele de siguranta si dispozitivele de control al presiunii sunt verificate si se asigura functionarea lor corecta. In cazul in care acestea nu sunt in stare optima, pot aparea scurgeri de gaz si chiar explozii.
  • echipamentele de masurare a temperaturii si presiunii – componentele centralei care au ca rol verificarea presiunii si a temperaturii trebuie sa ofere citiri corecte, deoarece erorile pot sa conduca la supraincalzire sau subincalzirea sistemului. In timp, acestea pot cauza defectiuni grave si foarte costisitoare ale echipamentului termic.
  • schimbatoare de caldura – revizia acopera si verificarea schimbatoarelor de caldura, care se pot fisura sau coroda in timp. Acest lucru provoaca scaderea eficientei si, in cele din urma, defectarea completa a componentei.

Importanta reviziei

Revizia centralei termice este un proces foarte important pentru intretinerea si protejarea sistemului de incalzire. Exista mai multe motive cheie pentru care nu trebuie sa se neglijeze acest aspect al intretinerii centralei, dupa cum urmeaza:

Sunt evitate defectele majore. Prin identificarea in stadiu incipient si remedierea problemelor cu arzatorul, sistemul de siguranta, schimbatorul de caldura si alte componente esentiale ale centralei termice, sunt evitate costurile semnificative aferente repararii sau inlocuirii acestora. Abordarea proactiva poate sa prelungeasca durata de viata a centralei si sa asigure un confort termic neintrerupt in locuinta.

Se mentine sau imbunatateste eficienta energetic. Centrala termica este un consumator important de energie, indiferent de tipul de combustibil utilizat. Astfel, pentru orice utilizator este foarte bine daca poate sa mentina consumul la un nivel cat mai scazut.

Depunerile de funingine si alte reziduuri acumulate la nivelul componentelor cheie ale centralei pot sa afecteze schimbul de caldura si sa scada eficienta centralei. Curatarea murdariei acumulate in timp, pe parcursul reviziei, asigura o functionare mai eficienta si un consum mai mic de energie. In final, facturile vor fi si ele mai putin costisitoare.

Locatarii sunt protejati. Prin revizie, sistemele de siguranta si dispozitivele de limitare a presiunii sunt verificate, astfel incat sa existe certitudinea ca ele functioneaza corect. Aceasta masura de precautie este esentiala in vederea prevenirii accidentelor grave, precum scurgerile de gaz sau exploziile, care pot sa aiba consecinte tragice.

1. Revizie centrala termica. De ce este importanta revizia centralei

Prin urmare, revizia centralei termice este o investitie foarte importanta, deoarece vizeaza asigurarea functionarii optime a sistemului de incalzire, precum si protejarea sigurantei locatarilor. Un alt amanunt important consta in faptul ca revizia la centrala termica este obligatorie. In continuare, poti afla ce spune legislatia din Romania cu privire la o astfel de verificare.

Este revizia centralei termice obligatorie in Romania?

Pe scurt, revizia centralei termice este obligatorie in Romania, conform legislatiei aflate in vigoare. Obligatia de revizie este legiferata prin intermediul Ordinului nr. 15 din 2016, emis de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei). Prin acest ordin, sunt stabilite mai multe reguli si proceduri cu privire la exploatarea si revizia echipamentelor termice.

Astfel, legislatia obliga proprietarii sau administratorii de imobile sa efectueze o revizie a centralei termice la intervale regulate de timp. Intervalul de revizie depinde de tipul de centrala termica, precum si de tipul de combustibil utilizat. In general, revizia la centrala pe gaz se efectueaza o data la doi ani. Revizia centralelor termice de apartament sau casa care utilizeaza alte tipuri de combustibil (lemn, carbune etc.), se face anual.

Raspunsul pentru intrebarea “la cat timp se face revizia la centrala termica?” variaza, asadar, in functie de tipul centralei. Revizia centralei la 2 ani este obligatorie pentru echipamentele pe gaz, in vreme ce pentru alternative, ar putea fi necesar sa te supui obligatiei anual.

Este important de subliniat si faptul ca, in cazul in care nu se respecta obligatia de revizie periodica, te expui sanctiunilor. Autoritatile competente pot sa te amendeze, iar valoarea sanctiunilor nu este deloc una de ignorat. Deci nu doar avantajele pe care le ofera din punct de vedere al functionarii centralei, ci si obligativitatea legala reprezinta un motiv pentru care sa nu ignori revizia periodica.

 

Se poate efectua revizia si mai des?

Pe langa ce este stipulat in lege, utilizatorii de centrale termice pot tine cont si de recomandarile generale ale expertilor din domeniu. La fel ca in cazul autoturismelor, producatorii recomanda si in cazul centralelor termice ca revizia sa fie efectuata in mod anual. Aceasta frecventa ofera cele mai bune sanse de identificare rapida a problemelor si prevenire a agravarii lor.

Un alt detaliu important pe care expertii recomanda sa il iei in calcul, cand decizi frecventa reviziilor centralei termice, este vechimea echipamentului. O centrala mai veche ar trebui sa fie supusa reviziilor mai des decat echipamentele noi, deoarece componentele invechite sunt mai susceptibile la coroziune si la uzura.

Asadar, o reteta pe care ai putea sa o aplici, cu privire la revizia periodica a centralei termice este urmatoarea: daca ai o centrala noua, respecta limitele stabilite prin lege si efectueaza analiza o data la doi ani sau un an, in functie de combustibil. Daca echipamentul tau este vechi, recomandata este revizia anuala a centralei termice.

1. Revizie centrala termica. De ce este importanta revizia centralei 2

Revizie centrale termice - Acte necesare, costuri si cine o poate realiza

Daca esti proprietarul unei case sau al unui apartament si utilizezi o centrala termica pentru a-ti incalzi locuinta, cu siguranta revizia centralei de apartament sau casa este un subiect care te preocupa si in materie de documentatie si cat costa revizia la centrala.

Cost revizie centrala termica – cat va trebui sa scoti din buzunar?

Raspunsul la intrebarea “cat costa o revizie la centrala termica in Romania?” poate sa varieze in functie de mai multi factori, precum tipul centralei, vechimea ei si complexitatea procesului de revizie. De regula, preturile incep de la cateva sute de lei si pot sa ajunga chiar si la cateva mii, in functie de amploarea procesului.

Este important sa tii cont de faptul ca, in baza reviziei, se pot realiza lucrari precum: curatarea arzatorului, testarea echipamentelor de siguranta, verificarea eficientei energetice, inlocuirea anumitor piese. Toate acestea pot sa conduca la cresterea costurilor procesului de revizie periodica. Asadar, cat costa verificarea la centrala poate sa varieze si in functie de costurile reparatiilor efectuate pe parcursul procesului.

Acte necesare la revizia centralei termice

Efectuarea reviziei presupune accesul la un set de documente. Iata care sunt actele necesare atunci cand se efectueaza revizia anuala sau revizia la doi ani a centralei termice:

  • acte prin care sa se dovedeasca efectuarea verificarii precedente, in termenul stabilit prin lege, daca nu este vorba despre prima analiza;
  • avizul de gaz in care sa se mentioneze si cota de gaz aferenta centralei;
  • documente din care sa rezulte indeplinirea curatarii cosurilor si canalelor de evacuare a gazelor. Acestea trebuie sa fie eliberate cu maximum 6 luni inainte de data verificarii periodice;
  • livretul echipamentului, plus manualul de instructiuni cu privire la utilizarea si intretinerea centralei. Acestea trebuie sa fie disponibile in limba romana;
  • dosarul aferent debransarii de la sistemul centralizat;
  • proiectul pentru montarea instalatiei de gaz in baza careia este alimentata cu energie centrala, daca este vorba despre o centrala de apartament pe gaz.

Alte acte de care trebuie sa tii cont sunt contractul de revizie, care se incheie cu firma sau expertul care efectueaza revizia, inaintea procedurii. Acesta include serviciile incluse, costurile aferente si alti termeni si conditii. De asemenea, la finalizarea reviziei, se elibereaza o dovada a efectuarii acesteia. In final, se completeaza de catre tehnicianul care face revizia si o fisa de interventie.

2. Revizie centrala termica. Revizie centrale termice. Acte necesare costuri si cine o poate realiza

Cat dureaza si cum se efectueaza verificarea si revizia centralei?

Verificarea centralei este un proces usor diferit de revizia aparatului. Verificarea are un grad mai mic de complexitate si implica cercetarea starii arzatoarelor, a garniturilor de etansare, a imbinarilor, etansarea tuturor conductelor si armaturilor, cercetarea starii tehnice a instalatiei comune de utilizare a gazelor, debransarea echipamentelor care nu corespund normelor legale etc.

Daca este vorba despre revizie, se adauga in plus cateva actiuni specifice. Este vorba despre verificarea modului in care se prezinta rasuflatorile si caminele existente, efectuarea probei de rezistenta sub presiune, precum si proba de etansare la presiuni mari pentru instalatia de gaze.

Din fericire, desi se efectueaza foarte multe actiuni de verificare, acestea nu ocupa foarte mult timp. In general, verificarea unei centrale si revizia nu dureaza mai mult de cateva ore, iar tot procesul este gata intr-o zi, in cazul centralelor de apartament sau casa.

Cine poate sa efectueze revizia periodica a centralei termice?

Verificarea centralei termice se efectueaza doar de catre service-uri sau experti autorizati ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat) si ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei). Revizia este o operatiune complexa si de specialitate, iar asigurarea celor mai bune rezultate este posibila doar daca apelezi la tehnicieni autorizati si cu experienta in acest domeniu.

Fli.ro vine in sprijinul clientilor cu servicii de eliberare de autorizatii de functionare pentru echipamente termice, dar si cu reparatii pentru centrale termice la preturi excelente. Tot la noi gasesti si cele mai bune solutii in materie de revizii periodice ale centralelor. Daca vrei sa obtii un tarif bun, ne poti contacta iar noi iti vom oferi o evaluare a costurilor.

2. Revizie centrala termica. Revizie centrale termice. Acte necesare costuri si cine o poate realiza1

In concluzie, revizia centralei termice este un aspect esential al intretinerii locuintelor si cladirilor comerciale, in Romania. Costurile asociate reviziei pot sa varieze in functie de tipul centralei, vechimea ei, dar si de toate actiunile care sunt necesare pe parcursul verificarii. Caracterul obligatoriu al verificarii periodice, precum si efectele benefice ale punerii sale in practica o transforma intr-o actiune pe care orice posesor de centrala termica trebuie sa o ia. Asigura-te ca apelezi la profesionisti autorizati, precum echipa Fli.ro, pentru a-ti verifica centrala la un tarif convenabil si pentru a te asigura ca aceasta functioneaza mereu in cele mai bune conditii!

Articole recomandate

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

021 201 1114